Какво представлява професията “Журналист”
Публикувано от: Zaplata.bg
19 Септември, 2019 г.
Какво представлява професията “Журналист”
Снимка: shutterstock

Професията на журналиста представлява ореол от приключенска романтика, облепена със стотици митове, която вече отдавна си е спечелила нееднозначна репутация. В съзнанието на обикновения човек, журналистът е някъде между бандит от високо ниво и рицар на бял кон. Мнозина не харесват кореспондентите и ги смятат за лешояди, създаващи сензации за неприятностите на другите хора ... Но когато всички възможности са изчерпани, когато всички врати на висшите власти са затворени пред нас, към кого се обръщаме? Телевизията, сайтовете, вестниците - това е мястото, където пишем и звъним, когато няма къде да пишем и да се обадим.

Но откъде идва това различно възприятие на представителите на една и съща професия? Тук, както никъде другаде, личността на човека е важна. Журналистиката е като малко копие на обществото; в него се срещат всички типажи - от корумпирани негодници, до святи мечтатели. Но, независимо какво казват злобните критици, професията на журналистът беше и остава благородна, създадена да сформира общественото мнение, да възпита обществото и да разкрие божиите човешки пороци.

Затова, днес ще Ви разкажем как да станете журналист, какви умения и качества на характера са необходими за това, за какво трябва да сте подготвени.

Плюсове и минуси на професията журналист

Всяка професия има своите предимства и недостатъци. Доколко привлекателни са първите и неприемливи вторите - това са индивидуални предпочитания на всеки отделен човек. След като намери подходящ за себе си баланс, той може да постигне успех в избраната специалност.

Предимства:

  1. Тази работа е важна за обществото. Журналистът играе огромна роля в живота на социалния организъм - той носи информацията на хората. Много често, изходът от даден случай зависи единствено от това, дали обществеността научава за него или не. Нещо повече, журналистите - това са летописци от съвременната история на страните. Информацията за всички случващи се в света събития, се съхранява в снимки и видеорепортажи, статии и новини. Всеки може да си припомни тези събития, чрез достъп до онлайн медийните архиви.
  2. Тази професия е много интересна. Работейки, като журналист, където и да попаднете, можете всичко да видите. Всички изложби и театрални премиери, международни фестивали и посещения на чуждестранни гости - журналистът винаги е на първия ред. И всичко това - свежо, истинско, не от телевизионния екран, а точно тук и сега.
  3. Добра възможност за реализиране на творческия потенциал. Професията на журналиста не понася хора с липса на въображение. В края на краищата, трябва не просто да пишете, а да пишете интересно, да излезете с ярко заглавие, да съставите закачливи нотки. Журналистиката стои наравно с живописта, поезията и музиката - това е действителното настоящо изкуство.
  4. Няма рутина. Никога не знаеш къде ще те отведе вятърът на новините. Темите за статиите до наркотиците са разнообразни - днес можете да пишете за котешко шоу, а утре да разследвате престрелка в центъра на града. И без значение колко години сте работили, журналистиката винаги ще намери нова изненада, която да ви поднесе.
  5. Нови познанства. Журналистът има стотици познати хора. И то най-разнообразните - от мотористи до свещеници. И сред тях има много необикновени личности.

Недостатъци:

  1. Емоционално изгаряне. Прекалено големият емоционален стрес понякога води до факта, че хората губят чувствителността си. Има много журналисти, които не съчувстват на човешката мъка, те се радват, когато научат новина за експлозия или наводнение, защото бедствията обещават добри новини. Видяното и чутото по време на работа, може да доведе до алкохолизъм, кошмари и депресия. Това не се случва на всички и не винаги - такова нещастие се случва на онези, които твърде дълбоко взимат присърце проблемите на другите хора и не са готови за това натоварване. Затова в самото начало на кариерата, трябва да разберете, че ще има трудни ситуации, ще има сълзи и безсъние. Единственото нещо, което един журналист може да направи, за да се спаси, е да се опита да забрави за всичко, веднага щом статията е изпратена за печат.
  2. Неприятни хора. Не можете да си представите колко луди хора се обаждат в редакцията! Баби, които им е скучно, агресивни хора, готови да извадят душата Ви, защото фамилното му име е написано неправилно. Тези, които искат да говорят с някого, са особено ядосани. Всяка редакция има свои „герои“, които всички отдавна познават и отчаяно „замразяват“. Това е неизбежно и е по-добре към такива персонажи, да се отнасяте с хумор.
  3. Ненормиран график. Редакторът може да се обади на журналиста в пет сутринта и да каже - има пожар в болница, спешно отиди там. И журналистът трябва да отиде. Празници, почивни дни - понятието е призрачно. Защото много събития се провеждат точно през почивните дни, а в празничните дни, винаги има някакви паради или концерти. Но в този минус има и плюс - ако редакторът е лоялен, можете да договорите свободен график. “Тъй като работя през почивните дни, защо трябва да седя в редакцията в продължение на осем часа? Смилете се!
  4. Негативно отношение. Журналистите трябва да задават неприятни въпроси и да повдигат неприятни проблеми. Това е факт. Те не са обичани и често има за какво. За съжаление, в журналистиката наистина има много хора, за които интересният сюжет е много по-важен от героя на сюжета. Лошата репутация на журналиста се създават и от некомпетентни работници, които вършат работата си повърхностно, не проверяват информацията, правят грешки в имената. С подобни, ще трябва да се занимавате доста често. Ако някой яростно мрази журналистите, бъдете сигурни, че той вече е станал жертва на подобни кореспонденти.

На кого подхожда професията журналист

За да станете журналист, трябва да можете да пишете добре (или да говорите, ако е телевизионна и радиожурналистика), да имате голям речник, високо ниво на образование в различни области на човешкия живот. Журналистът трябва да знае законите - това е на първо място. И вие също трябва да сте в състояние бързо да мислите и постоянно да научавате нови неща.

Журналистиката е подходяща за Хората с жив темперамент, за мобилните и способните бързо да вършат неотложна работа, защото мотото на всеки редактор: „Направи ми го за вчера!“

Трябва да имате творческо мислене, позитивна самооценка, малко арогантност и голям запас от упоритост. 

Но в същото време, човек не трябва да забравя за достойнството, деликатността, учтивостта. Ще се налага да работите с много хора повече от веднъж, а за да започнете да си сътрудничите непрекъснато, трябва да спечелите доверието им.

Освен това, тази професия изисква педантичност. Всеки журналист поне веднъж е имал проблеми заради факта, че е смесил имената или не е уточнил подробностите. Затова, понякога кореспондентите задават въпроси, граничещи с идиотизма. Нещо като: „И когато спечелихте златния си олимпийски медал, бяхте ли в червени или сини чорапогащи?“

Журналистът трябва да притежава таланта на дипломат, хитростта на стратег, точността на крал, винаги да спазва обещанията си, да бъде точен по всички въпроси, като швейцарски часовник и да може да намери контакт дори и с най-необщителния човек. Журналистът - това е преди всичко репутация и трябва да можете да я създадете.

Възможности за кариерен ръст

Всичко зависи от желанието и усърдието. Ако работите усилено и се стараете, можете да се озовете в централен телевизионен канал или да станете автор на известен сайт. Чакането всичко да дойде от само себе си е директен път към малкия вестник на малко градче, където нищо не се случва. За журналиста са отворени огромните възможности. Всички редактори на вестници и списания са журналисти. Много собственици на телевизионни канали и вестници също са журналисти, решили да открият собствен бизнес. Славата е постоянен спътник на професионалистите, особено телевизионните водещи. Така, че, ако сте мечтали за популярна слава, това е добър път в тази посока.

Какво образование е нужно?

На този етап от развитието на журналистиката не се изисква специално образование. Много работещи журналисти са учили за учители, инженери, математици, ядрени физици и като цяло за всякакви различни професии. На първо място, редакторът ще ви помоли да предоставите (ако имате такива) предишни публикации (видеоклипове, аудио-записи), след което ще даде задача на кандидата за да види как се справя. Важно е обаче да знаете, че за официалното Ви назначаване на работа, се изисква диплома за висше образование. От всеки.

Какво трябва да вземем под внимание?

Пишещите журналисти, трябва да могат да правят снимки, тъй като професионалния фотограф е твърде скъпо удоволствие за много издания. Стандартният набор от кореспонденти се състои от тетрадка, химикалка, визитки (приятели и непознати), телефон, диктофон и фотоапарат.

В зависимост от спецификата на изданието, ще трябва да се запознаете и с тънкостите на работата на останалите членове от колектива - например, вестникарските журналисти знаят базата за оформление, интернет-кореспондентите се ориентират в администрацията на сайта, телевизионните репортери са добре запознати с техническите тънкости на операторската работа. Журналистът е специалност, която включва знания за много други професии и след няколко години работа, човек разбира, че бавно се превръща в ходеща енциклопедия.

Професията на журналиста - това е работа за изключителни хора, които са в състояние да съчетаят много качества в себе си, които често са противоположни. Творчески, но отговорни мечтатели, които реално възприемат света, те са хладнокръвни и страстни, смели и внимателни. Журналистиката - това е не само работа, това е призвание и житейски път.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »