Френски журналист е убит в сирийския град Хомс

При нападението е ранен холандски журналист
Обновена: 11 яну 2012 19:29 | 11 яну 2012 19:15, Елка Василева
12
Френски журналист е убит в сирийския град Хомс
Снимка: Архив Reuters

Френският журналист Жил Жакие от телевизия Франс 2 е сред убитите в централния сирийски град Хомс, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Жакие е първият западен журналист, който е убит в Сирия, откакто там избухнаха антиправителствени протести и кървави репресии от страна на властите преди 10 месеца. Смъртта му бе потвърдена от Франс 2.

Пожелал анонимност свидетел в Хомс заяви, че са били изстреляни противотанкови гранати по митинг в подкрепа на президента Башар Асад.

Според сирийската телевизия при това нападение има общо осем убити и 25 ранени, сред които един холандски журналист. Холандското външно министерство потвърди, че холандски журналист на свободна практика е бил ранен в Хомс.

Хомс е едно от огнищата на демонстрациите срещу режима на Башар Асад. По данни на ООН при репресиите на антиправителствените прояви в Сирия от 15 март са убити над 5000 души.

Франция иска пълна яснота по обстоятелствата на смъртта на Жил Жакие, заяви френският външен министър Ален Жупе.

"Остро осъждаме това омразно деяние", се казва в изявление на Жупе. Министърът поиска от сирийските власти "да гарантират сигурността на чуждестранните журналисти на тяхна територия и да защитават свободата на информация, която е основна свобода".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: СирияХомсЖил Жакие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова шантава статия отдавна не съм чел! ................В центъра на демократичното движение се провежда митинг в подкрепа на президента, терористи стрелят по не-демократичните демонстранти........и Франция не е ясно какво иска........пълна шизофрения.......
10
0
 
0
 
! Отговори
ununist преди 12 години
kogato v BG ne se spazvaha osnovni choveshki prava, horata se sabraha i vdignaha Aprilskoto vazstanie s edinstvena tsel - da privlekat vnimanieto na zapadnata presa koiato da razkaje na obshtestvata tam kakvo se sluchva v Turkey...tova e roliata na jurnalizma... moje bi otgovaria na tupiat ti vapros
9
0
 
1
 
! Отговори
Абу Арз преди 12 години
# 2 ВИЖДА ИСТИНАТА !!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Каквото и да пишете,"миротворците" ще го отнесът!Отмина времето на канонерките!Хитлер го спряха,но Иран ще разчисти проблема,ако не си седнат на мазните ***!Това ще е АПОКАЛИПСИСА!
7
2
 
10
 
! Отговори
до българин преди 12 години
Мисля, че в Либия даже и слепите видяха, кой стои зад арабсктата "пролет". Но явно тези, които не искат да виждат са по-слепи и от слепите.
6
4
 
12
 
! Отговори
до българин преди 12 години
Много си неориентиран. Иран, Сирия и Ливан в момента са съюзници, което естествено не се харесва на Израел и се опитват всячески да довършат веднъж за винаги Сирия. И това щеше да е станало вече, ако покойния Кадафи не обърка американо-израелските планове с неочакваната съпротива която им оказа. Друг интересен факт - бунтовете в Йемен, където управлението е угодно на щатите и има американски бази, бяха брутално и кърваво смазани, но нищо не се чу по медиите.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kav go dirqt tam?
4
9
 
8
 
! Отговори
българин преди 12 години
Какви евреи бе , цялата арабска пролет е дело на радикалния ислям . В Сирия са направени реформи в последната година в повече от исканията на протестиращите , но не , те незнайно защо продължават бунтовете . По -голямата част от сирийците подкрепят Башар Асад , защото не им се живее в ислямисткия ад . Всичко тези метежи се финансират от Иран , които са обезумели в последно време , но скоро май ще ядат дървото !!!
3
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
Изобщо няма да им мигне окото на еврейските служби да си пратят или да наемат хора да стрелят в тълпата, както го направиха и в Иран. Честита арабска пролет на всички безглави "демократи"!
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами внесоха им "мюсюлмански братя" да подпомогнат "бунтовниците" и сега се виждат резултатите... гледайте руска телевизия, търсете из ютуб , има много документални ленти, вижда се кой какво прави там и с кви цели, масмедиите само промиват моъци по поръчка, нищо общо с действителността
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"мирния" ислям