Мърдокгейт – защо умря Шон Хор

Асошиейтед прес

Шон Хор заяви, че му е било казано да не се спира пред нищо, за да захранва неделните вестници с разкрития за знаменитостите, и той прави най-сензационните от тях, като се налива с уиски и смърка кокаин със звездите. После той спомогна за избухването на най-големия скандал от всички: сагата с хакването на телефони, която внесе смут сред британския елит.

Смъртта на Хор тази седмица донесе нов трагичен обрат в самия скандал, излязъл наяве с негова помощ, заради който бе принудително закрит вестник „Нюз ъв дъ уърлд“, бяха уволнени високопоставени полицейски служители и който заплаши да погълне останалата част от медийната империя на Рупърт Мърдок.

Хор беше първият журналист, заявил открито, че неговият някогашен приятел и бивш главен редактор на вестника Анди Коулсън е знаел за широкоразпространената практика на таблоида да прониква в телефони. Коулсън свързва скандала с министър-председателя Дейвид Камерън, за когото той работеше като съветник по връзките с обществеността.

Хертфордширската полици откри трупа на Хор в дома му северно от Лондон в понеделник. Във вторник тя заяви, че при аутопсията не са намерени следи от външна намеса в смъртта на Хор, определяйки я като „небудеща подозрения“. От полицията заявиха, че чакат резултатите от токсикологичните проби от тялото на Хор – изследване, което може да отнеме седмици.

Журналистите отдадоха почит на 35-годишния мъж, когото помнят като отличен репортер и як купонджия, който се надрусва и напива със знаменитостите, за които трябва да пише, докато омайва източниците си, за да открива сензации.

Ник Дейвис, журналистът от вестник „Гардиън“, чиито репортажи дадоха тласък на скандала с хакването на телефони, заяви, че Хор казвал, че започва деня си със „закуска за рокзвезди“ – кокаин и уиски „Джак Даниълс“, а после продължавал да пие през целия ден, събирайки клюки и изпращайки дописки.

Кариерата на Хор се преплита с тези на Коулсън и Нийл Уолис, двама от най-важните репортери на „Нюз интернешънъл“, които бяха арестувани след избухването на скандала с хакването на телефони.

Хор започва кариерата си в края на 80-те години. Своя пробив той прави в средата на 90-те, когато постъпва на работа за таблоидния всекидневник на „Нюз интернешънъл“ – „Сън“, където пише за рубриката за известни личности „Ексцентрично“, водена тогава от Анди Коулсън. След това работи за „Сънди пипъл“ – таблоид, чиито главен редактор е Уолис. През 2001г. постъпва в „Нюз ъв дъ уърлд“, където Коулсън е заместник главен редактор, а по-късно и главен редактор.

Хор смята Коулсън за приятел, но двамата влизат в конфликт, когато прекомерната употреба на алкохол и наркотици от страна на Хор се превръща в проблем. Хор напуска вестника през 2005 г.

Но през септември Хор се завърна с гръм и трясък. Той заяви за вестник „Ню Йорк Таймс“, че твърденията на Коулсън, че не е знаел, че служителите на „Нюз ъв дъ уърлд“ хакват телефони, са лъжа. Коулсън е бил наясно, че има такава практика и дори активно го е насърчавал да прихваща гласовите съобщения на знаменитости, твърдеше Хор.

След изявленията му Скотланд ярд привика Хор на разпит от типа, който се записва и може да се използва при евентуално наказателно преследване. Хор, разгневен от това, че го третират не като свидетел, а като заподозрян, не съобщи нищо съществено.

„Полицията искаше да разговаря с него, понеже той беше направил някои самопризнания, но нищо не излезе от това“, заяви за Асошиейтед прес адвокатът му Дейвид Сон.

Но Хор продължава да говори за хакване на телефони. „Ню Йорк Таймс“ съобщи в свой репортаж миналата седмица, че Хор им е казал, че репортерите от „Нюз ъв дъ уърлд“ са плащали на полицията, за да използват технология, която може да засича хора чрез сигналите на техните мобилни телефони.

В предаване на Би Би Си в понеделник през нощта Хор заяви, че хакването е „ендемично“ в неговия бивш вестник. „Хората бяха уплашени. Ако са ти поръчали история, значи трябва да я получиш. На всяка цена, независимо с какви средства. Такава е културата на „Нюз интернешънъл“, чули да казва Хор.

Сега вече никой не може да иска от него да даде допълнителни разяснения. Часове преди Би Би Си да излъчи изявленията му – като част от програмирана емисия – тялото му бе намерено в Уотфорд, на 35 километра северно от Лондон. Хертфордширските полицаи заявиха, че са отишли до дома му, тъй като са имали притеснения за здравословното му състояние.

„Хор не беше чувал нищо от полицията, нито пък от „Нюз интернешънъл“, доколкото знам,“ заяви адвокатът му Сон. „Говорих с него преди седмица и изглеждаше добре.“ Дейвид Йеланд, който бе главен редактор на „Сън“ от 1998 до 2003 г., писа в Туитър: „Шон Хор се опитваше да бъде честен, борейки се със зависимостта си. Но, за бога, той беше добър човек.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.