Българска журналистка на свободна практика е убита в Брюксел

Анна Парашкевова

© YouTube

Анна Парашкевова

Българската журналистка Анна Моя, на 29г., е открита мъртва в апартамента си в Брюксел с около 20 рани от нож по тялото, съобщиха белгийските власти.


Убиецът бил нейният съпруг, който се предал на полицията в Люксембург, като още носел ножа, с който било извършено убийството. Тялото е открито от полицейски патрул. По първоначални данни става дума за битова драма.


Журналистката, чието моминско име е Парашкевова, е била омъжена за кубинеца Адриян Моя от 2007г. и работела за иранска телевизия.




Според профила на страницата й в YouTube тя е отразявала работата на ЕС от Брюксел за печатни медии като Russia Today и телевизии. Пътувала е в над 25 държави и е говорела испански, английски и руски.


След репортажите за президентската кампания в САЩ се е насочила към близкоизточната тематика.
Завършила е с отличие Dartmouth College и носител на Златната награда за журналистика на Фондация "Филипс".


Малко след 12.30ч. българското Външно министерство официално потвърди за убийството. Според получените от белгийските власти данни Моя е била убита към 19.30ч. вчера. По информация от белгийската полиция жертвата е работила като журналист на свободна практика и е имала двойно
гражданство - българско и на САЩ, се казва в съобщението на министерството.


Апартаментът на журналистката се намирал близо до европейските институции в район, в който живеят повечето акредитирани в Брюксел представители на български медии.


Съюзът на кореспондентите в Брюксел и пресслужбата на Европейската комисия изказаха съболезнования на роднините и близките на убитата.