Свобода на словото в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От 35-то място по свобода на словото за десет години България отива на 113-то. Гости по тази тема в предаването „Денят започва с култура“ бяха Юлиана Методиева, журналист, главен редактор на платформата за човешки права „Маргинали“, Мария Черешева от Асоциация на европейските журналисти и медийният експерт доц. Георги Лозанов.

„Няма никакво съмнение за негативната тенденция за свободата на словото в България, която отчитат вече години наред „Репортери без граници“. Трябва да не забравяме, че един от основните им методи е анкетата на български журналисти и представители на българската медийна общност, така че в някакъв смисъл това е самооценка. Разбира се, има и други критерии, свързани със законодателство, със съдебни процеси и т. н., но основното идва от самите хора, които работят в медиите“, каза доц. Лозанов.

„Много е знаково това, че свободата на словото в България започва да пада от както влязохме в Европейския съюз. Това е един факт от 2007 г. надолу по тази стълба. Това е така, защото преди да влезем в ЕС свободата на словото беше централен проблем в българското общество, при това много сериозно дебатиран с много голямо участие на граждански организации. След 2007 г. ние решихме, че от само себе си това ще гарантира човешки права, включително и свободата на словото. Нищо такова не се случи‘, продължи той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад